Mares

Mares kom från ingenstans med sin debutsingel ”Allt du gör och att du finns”. Med både guld och platina i ryggsäcken levererar Mares en charmig mix av do it yourself-indie med en nerv av hitmusik.

Mares kom från ingenstans med sin debutsingel ”Allt du gör och att du finns”. En singel som nu certifierats med både guld- och platina, och som för evigt kommer vara en decennie-hit för de ungdomar som lyssnat på den. Mares är fem artonåringar från Uppsala som producerat och skrivit all musik själva – en charmig mix av do it yourself-indie med en nerv av hitmusik – oförstörd av cynism och ålder. Rakt på, ärligt och utan att vika en tum.

Trots att singeln streamats över 8 miljoner gånger på Spotify, och trots en rad bejublade gigs (bland annat på Debaser i Stockholm, Where’s the Music i Norrköping och som förband till bob hund i Sundsvall) passerar Mares under medias radar.
– Anmärkningsvärt! Som jämförelse är 8 miljoner plays långt mer än många av det grammisvinnarna skrapat ihop, trots all den uppmärksamhet de får. Men Mares musik når utanför musikbranschen, de är ett ungdomsfenomen.

Men inte bara media missade tåget, till och med Spotify togs på sängen. De såg hur playsen steg och steg, blev misstänksamma och tillsatte under några skräckfyllda dygn en utredning om det förelåg fusk. Det gjorde det så klart inte, vad de fann var istället 120 000 nya lyssnare varje månad som hade hittat fram till Mares.

Helt unikt, utan inflytelserika playlists, utan marknadsföringspengar, utan ett världsomspännande skivbolag i ryggen – det var bara en låt, som länkades och skickades mellan ungdomarnas konton, hundratusentals gånger.

Plats | Magasinet
Torsdag 22:00